Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 122

Wątek: Toyota Corolla 1.6 Valvematic Prestige FL

Awatar maciek-m
    Mieszka w
    ...
    Auto
    ...

Domyślnie

A ktoś napisał coś o osiągach?

były redaktor autoGALERII
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Subaru Outback' 07, www.TestySamochodowe.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okol Zobacz posta
    Co do silnika to tez sie nie zgodze. On sie zachowuje jak meleks, przy obrotach do 3000-3500 jedzie bez zadnej zrywnosci, zeby cos wykrzesac to trzeba krecic i redukowac. Nie jest to zla jednostka, ale do takiego 1,4 TSI 122KM nie ma startu, calkiem inny komfort jazdy. Za to zaleta napewno jest wspomniane spalanie i trwałość/bezawaryjnosc (brak turbin i innych cudow).
    absolutnie się nie zgodzę. Pisałem wyraźnie, że silnik jest własnie bardzo elastyczny, ten Valvematic zdecydowanie tym różni się od poprzedniego VVTi. Jedzie już od 2 tys. obr., oczywiście nie ma tu kopa jak w TSI, ale mocy przyrasta liniowo i wyraźnie odczuwalnie. Silnik ma dwie natury - dynamike w diolnym partiach, a wkręcany wysoko pokazuje drugi pazur. Świetny silnik.
    SEAT Ibiza 1.6 SC DSG Stylance '09, TestySamochodowe.pl

Awatar okol
    Mieszka w
    Podmiejskie
    Auto
    mjenki i konfotofy

Domyślnie

Nie wiem... ja tego tak nie odczuwałem, moze dlatego ze na codzien dizlem jezdze.
    Roznica pomiedzy valvematickiem a TSI byla taka, ze TSI jechal w zblizony sposob do dizla, gdzie moc byla dostepna praktycznie w kazdym zakresie obrotow i bezsprzecznie bylo czuc ten wyzszy moment.

Awatar maciek-m
    Mieszka w
    ...
    Auto
    ...

Domyślnie

No przecież TSI ma turbinę to zupełnie gdzie indziej występuje wyraźny przyrost mocy / momentu i jest on inaczej odczuwalny, skąd w ogóle zrodził się w Twojej głowie pomysł na porównanie tych silników? Dual VVT-i to nie jest substytut turbo. To nadal NA.

Awatar okol
    Mieszka w
    Podmiejskie
    Auto
    mjenki i konfotofy

Domyślnie

Ale co mnie to obchodzi za pomoca jakich srodkow technicznych jest moc uzyskiwana, liczy sie efekt koncowy.
    Oba silniki wystepuja w samochodach tej samej klasy, kosztujacych z grubsza tyle samo, stad chyba takie porownanie ma sens?

Ja sie nie chce kłócić i wychwalac TSI bo nie mam w tym zadnego interesu, ale nie da sie zapomniec o calym swiecie i twierdzic ze Valvematic jest najlepszy.

Awatar maciek-m
    Mieszka w
    ...
    Auto
    ...

Domyślnie

Nie ma sensu pisanie, że turbodoładowany silnik lepiej ciągnie z dołu niż wolnossący, bo ta turbina po to tam w końcu jest.

Ja sie nie chce kłócić i wychwalac TSI bo nie mam w tym zadnego interesu, ale nie da sie zapomniec o calym swiecie i twierdzic ze Valvematic jest najlepszy.
    Nikt się tu nie będzie kłócił. Oczywistą sprawą jest, że TSI jest dużo bardziej praktycznym silnikiem do takiego auta jak rodzinny kompakt. Użytkowanie auta z takim motorem wiąże się oczywiście z koniecznością wyjątkowej dbałości o silnik, przestrzeganie pewnych zasad i niestety również krótszą żywotnością takiej konstrukcji. Po prostu zmierzam do tego, że porównanie samego silnika z turbo do tego bez jest niezdrowe, bo ich charakterystyka jest diametralnie inna. Każdy zaglądający tu wie do czego służy turbina i z czym wiąże się jej brak i jak musi to odbijać się na stylu jazdy.
    Ostatnio edytowane przez maciek-m ; 29-01-2011 o 14:25

Awatar Seb
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    służbowe ale własne

Domyślnie

Silnik VW jest bardzo fajny ale jak wynika z plotek, myślą o wycofaniu go z produkcji. Ile w tym prawdy pokarze czas. http://moto.pl/MotoPL/1,88571,899050...ika_Roku_.html

Dla przeciętnego użytkownika ważniejsza jest trwałość i bezproblemowość użytkowania co w wolnossącej benzynie jest pewne.

Awatar okol
    Mieszka w
    Podmiejskie
    Auto
    mjenki i konfotofy

Domyślnie

W 100% sie zgadzam i z tym sie trzeba po prostu liczyc przy wyborze samochodu. Ale nie da sie tez zażądać od VW ze chcesz silnik bez turbiny bo Ci do porównania z corolla nie pasuje, sila rzeczy jesteś zmuszony porównywać samochody wyposażone w różne silniki.

Awatar Ryjas
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Auto
    306 1.4

Domyślnie

Ja akurat lubie wolnossaki, które mają dobry dół bez turbo i bardzo dobrze pracują w górnym zakresie obrotów. Fajnie się tym jeżdzi przy ekodrivingu i bardzo fajnie na wysokich obrotach, kiedy trzeba smigać po ciasnych zakrętach. Wyprzedzanie to nie jest jedyny wyznacznik dynamiki auta. A właściwie głównie przy wyprzedzaniu czuć zalety turbiny. Jeśli chcemy pojeżdzić sportowo, wystarczą wysokie obroty silnika i dobra praca skrzyni biegów.

Awatar okol
    Mieszka w
    Podmiejskie
    Auto
    mjenki i konfotofy

Domyślnie

Seb - nie jest tak ze: "Dla przeciętnego użytkownika ważniejsza jest trwałość i bezproblemowość użytkowania", zobacz co sie dzieje w dizlach: fap, kolo dwumasowe, turbo, wrazliwosc na paliwo, sa do tego drozsze, a ludzie mimo wszystko je kupuja.
    Chodzi o kompromis pomiedzy awaryjnoscia, osiagami, a zużyciem paliwa, a TSI jest wlasnie czyms pomiedzy.
    Owszem ma turbine o ktora trzeba dbac(choc podobno jest juz dodatkowe chlodzenie dzialajace po wylaczeniu silnika), ale za to nie ma fapa, kola dwumasowego itd.

Co do problemow z TSI to nie przecze ze VW znowu strzelil bubla po slynnym 2.0 TDI, po raz kolejny testujac silniki na uzytkowniakch. Rozwazam miedzy innymi golfa tak wiec jestem w miare na biezaco z tym co sie dzieje wokol tsi, dlatego napisze co wiem na temat usterek:

1,4 160 KM - problemy z utrata kompresji i pekajacymi tlokami - sa niepotwierdzone pogloski ze problem ten jest juz rozwiazany, ale z 2-giej strony trafilem kiedys na posty uzytkownika, ktoremu dopiero 3-ci silnik dzialal bez problemu WSTYD DLA VW i kpina z uzytkownikow!
    1,4 122 KM - tu jedynymi powazniejszymi problemami o jakich slyszalem sa usterki zwiazane z rozrzadem, napinacz sie sypie... Z tego co wiem w nowych samochodach zostalo to poprawione od ktoregos miesiaca 2010 roku. Tylko co maja zrobic ludzie, ktorzy kupili silnik przed tym okresem? bo VW w Polsce sie nie kwapi do ogloszenia akcji serwisowej.

Uprawnienia umieszczania postów